• nieuws
    • verboden landschap
    • woeste gronden
    • archief

    • over GANG
      nieuwsbrief

      zoek
      contact

    • pers
      project/plannen
      partners/linken


      facebook_zw

  • VERBODEN LANDSCHAP (intro)
    Kansen voor de noordrand van Arnhem
    Aanleiding (missie G.A.N.G.)
    Geschiedenis van het gebied
    Ontwikkeling van het Landschapspark
    Geheime Bunker
  • Aanleiding (missie G.A.N.G.)

    G.A.N.G.

    Het plan voor de ontwikkeling van een landschapspark komt direct voort uit de missie van G.A.N.G. Sinds de oprichting in 2000 houdt G.A.N.G. zich vanuit de beeldende kunst bezig met de publieke ruimte, het landschap en de ruimtelijke ordening. Dat doet G.A.N.G. vanuit een specifieke insteek: G.A.N.G. wil het verhaal vertellen hoe onze hedendaagse omgeving tot stand is gekomen en vorm krijgt. Daarbij focust G.A.N.G. zich op plekken die niet eenduidig kunnen worden gedefinieerd en waar een mix speelt van actuele, maar ongeziene vraagstukken. Gebieden waar visie gemist wordt maar waar G.A.N.G. vanuit het perspectief van de kunsten kansen ziet. Deze ‘restruimtes’ in het landschap kunnen volgens G.A.N.G. als een land of opportunities worden opgevat omdat niemand er nog een vraagstuk in heeft gezien.

    Om deze ‘opportunities’ te ontsluiten en gebiedsvisie te stimuleren, organiseert G.A.N.G. projecten en voorstellen. Uitgangspunten daarbij zijn landschappelijke fenomenen die nu nog onderbelicht blijven én het ‘naar boven halen’ van bestaande maar verborgen kwaliteiten van plekken. Een recent voorbeeld-project is de realisatie van Showroom Arnhem: een cultuur- en debatcentrum in een mislukt stedenbouwkundig stuk van de Arnhemse binnenstad. Met de projecten die G.A.N.G. realiseert, verandert G.A.N.G. niet alleen de wijze waarop we onze omgeving beleven, maar ook de omgeving zélf.
    Een breed publieksbereik speelt voor G.A.N.G. een belangrijke rol. Ook een publiek dat a priori niet in kunst, stedenbouw of landschap is geïnteresseerd, wordt door G.A.N.G. door middel van onder andere excursies, een cultureel programma en horeca alsnog in contact gebracht met de onvertelde verhalen van onze omgeving en artistieke onderdelen van het programma.

    Visie van G.A.N.G. op het landschapspark van de 21e eeuw

    Vanuit deze achtergrond en visie wil G.A.N.G. samen met partners een landschapspark realiseren. Een landschapspark van de 21e eeuw waarmee de voortdurende veranderingen waaraan ook dit gebied onderworpen was en is, voor een breed publiek inzichtelijk en beleefbaar wordt gemaakt.
    Om dit bereiken, benadert G.A.N.G. het gebied niet als een gebied waaraan een vast ontwerp ten grondslag ligt, maar als een park dat in de loop der jaren door middel van een goed doordachte programmering van de ongedefinieerde restruimte groeit en zichtbaar wordt.
    Aan de basis van de ontwikkeling zullen ‘verkenningen’ liggen. Tussen het VERBODEN LANDSCHAP en de stad Arnhem liggen de bekende 19e eeuwse landschapsparken Sonsbeek en Zypendaal. De receptuur waarmee deze parken destijds zijn ontwikkeld - verrassende doorkijkjes, folly’s, beelden etc. - wil G.A.N.G. als uitgangspunt nemen om het slecht toegankelijke gebied tussen Arnhem en de Veluwe door professionals nader te laten verkennen en te beschouwen vanuit de vragen: hoe ziet een landschapspark van de 21e eeuw eruit? hoe veranderen we het perspectief op dit diffuse gebied? wat is daarvoor nodig? hoe kan het van ‘restruimte’ tussen alle prominente ruimtegebruikers een samenhangend gebied worden?

    Deze benadering maakt het mogelijk de noordrand van Arnhem gaandeweg tot een coherent gebied te ontwikkelen. In concreto organiseert G.A.N.G. daarvoor een reeks samenhangende projecten volgens de volgende methodiek:

    Stap 1. Het verkennen van de omgeving met als doel deze te duiden;
    Stap 2. Het presenteren van de bevindingen van deze verkenningen aan publiek en professionals;
    Stap 3. Het realiseren van concrete ingrepen in het landschap op basis van de bevindingen waardoor het verhaal achter de omgeving inzichtelijk en beleefbaar wordt gemaakt.


    De opzet is deze beweging in de loop der tijd te herhalen: op die manier ontwikkelt het landschapspark zich voortdurend en ontstaan er steeds nieuwe dialogen.